Wat is diepte ontspanning?
Diepte ontspanning is een methode die je terugbrengt naar de basis. Je buik is de basis van je leven, daar waar je kracht zit, je vertrouwen, je intuïtie maar bovenal je gevoel.
We worden als baby geboren met allemaal dezelfde unieke eigenschap. Baby’s communiceren met hun buik, zij waarnemen tijdens de zwangerschap de omgeving vanuit het pure gevoel. Daarom zijn ze ook zo gevoelig voor sfeer. Zodra die verandert, merk je dat aan het gedrag van de baby op. Zij worden bijvoorbeeld huilerig, want o jee wat gebeurt er zo opeens, iets dat zij niet kennen of akelig vinden. Sfeer die behoort bij de persoon of de omgeving.
Veel kinderen kunnen dan ook moeilijk omgaan met wat er om hen heen gebeurt. Emoties en sferen waar zij niet mee om kunnen gaan, of die niet worden uitgelegd. Erger nog, emoties die van de ander zijn, kunnen ze niet weerleggen en de kinderen denken dat het hun emoties zijn. Het kind begrijpt dan de prikkels niet of de situatie waarin het verkeert. Wat vaak gebeurt, is dat het kind niet wordt begrepen, omdat volwassenen het zelf veelal niet door hebben.
Voorbeeld: Een moeder met veel emoties in haar leven. Een gevoelig kind pikt deze emoties op en raakt ervan in de war. Het wordt door het kind ervaren als verdrietig en naar. Je moet weten, alles wat de moeder uitzendt, bewust of onbewust, wordt door het kind ervaren. Dat geldt niet alleen voor de moeder maar ook anderen waar het kind mee te maken krijgt.
Vroeger en nu
Als je dan nu als volwassenen er tegenaan kijkt, begrijp je vast dat het kind geen onderscheid kan maken. Het kind weet alleen dat het er is en identificeert zich ermee. Als een kind overprikkeld is, zoals dat nu genoemd wordt, zal het moeten leren te benoemen. Wat voel je? Wat gebeurt er nu met je? Ze mogen leren dit te vertalen en kunnen dan snappen dat zij alles oppikken vanuit de omgeving. Herken je jezelf als kind dat gevoelig is geweest en nu als volwassenen nog steeds last heeft van prikkels? Je groeit namelijk op met al deze zaken. Uiteindelijk wil en kun je de stap maken om er echt wat aan te doen.
Een kind dat vraagt om aandacht door druk te zijn, is vaak de spiegel van de persoon of de omgeving. Naarmate ze opgroeien en dingen meemaken in hun leventje, gaat de aandacht ook steeds hoger zitten, weg van de buik. Dat is dus foute boel.
Het hoofd komt overvol te zitten. We leven in een maatschappij waarin vaak wordt gevraagd je hoofd te gebruiken en minder het gevoel, vanuit je buik.
Als volwassene kom je tot inkeer dat het zo niet verder kan. Leven in je hoofd brengt veel onrust en stress. Je leeft dan ook buiten jezelf.
Als volwassene, kind en gevoelige onder ons ben je net een magneet in een stressvolle omgeving. Wetenschappelijk is al bewezen dat we als mens uit energie bestaan. En energieën die vol zitten met emoties, stress en frustraties, ervaren vele van ons als ‘het voelt niet goed hier’. We douchen wel de buitenkant maar niet ons innerlijke zelf. Leren om je jezelf innerlijk te reinigen, wat zeker voor opluchting zal zorgen, behoort ook bij diepte ontspanning.
Training diepte ontspanning
Diepte ontspanning zorgt ervoor dat je weer in je lijf komt te zitten, je neemt het heft weer in eigen hand. Regie krijgen op je leven, gedachten en lichaam. Zorgen dat de rust weer in jou terugkeert. Deze diepte ontspanning kun je onder begeleiding bereiken met behulp van een geleide meditatie en makkelijke thuisoefeningen die je iedere dag toe kunt passen. Het mag vanzelfsprekend worden net als eten en drinken. Het leert je meer bij jezelf te blijven. Veel deelnemers ervaren ‘zoveel meer rust in mezelf’. Top toch?
Volgens de Boeddhistische leer is het zo dat als je dit 70 dagen aaneengesloten doet, het in je systeem zit, daar hoef je niet meer over na te denken.
(Wat als je dan iedere dag denkt aan wat zeker niet in je systeem behoort? Dan mag je ook veel gaan loslaten).